Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tijdens Engelen tiendaagse: uitleg-Mis vergelijking met Stem van de Stilte

September 24, 2022 @ 10:30 am - 12:30 pm CEST

LCC ITC Naarden

In de kapel van de Vrij Katholieke kerk op het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden wordt vanaf woensdag avond 21 september tot en met zaterdagochtend  1 oktober de Engelen tiendaagse gehouden, ook wel Kingsweek genoemd. (Het Koninkrijk der Engelen) .

Elke avond is er om 19.30 een Heilig Lof en in de ochtenden om 10.30 een Heilige Mis, waarbij Engelenmeditaties gedaan worden. Enkele van deze dagen hebben dit jaar een bijzonder landelijk karakter.

Er zijn al een tijdje vragen naar een “uitleg-Mis”. Door Bisschop Parcival van Gessel wordt zaterdag 24 september tegelijkertijd met het opdragen van de Heilige Mis uitleg gegeven over allerlei stadia in de Mis en wat je er mee kunt doen. De samenwerking met de Engelen wordt hierbij niet vergeten. De stadia binnen de Heilige Mis zouden vergeleken kunnen worden met de stadia genoemd in het boek “De Stem van de Stilte” van H.P. Blavatsky.

De ochtend begint om 10.30 en eindigt ca 12.30. Daarna is er een lunch waarbij soep geserveerd wordt en je je eigen meegebrachte broodje kunt opeten. Er is dan genoeg tijd voor uitwisseling met elkaar.

Om 14.00 uur zal Priester Piet Standaar een inleiding houden over de “Alchemie in de Heilige Mis”. Een korte uitleg hierover volgt hieronder. De dag wordt afgesloten met een Heilig Lof aan het eind van de middag. Dit is een unieke kans om kennis te nemen van de VKK en de werking van de Heilige Eucharistie en wat je ermee in je leven kunt doen.

Het alchemistische proces in de H. Mis.

De essentie van het woord ‘altaar’ is de plaats waar een omvorming (= transformatie) plaats vindt van de ouwel en wijn in Lichaam en Bloed van Christus door het vuur van een (alchemistische) oven. Eigenlijk spreken we bij deze omvorming over de transsubstantiatie. Dit kan vertaald worden met het brengen van de oorspronkelijke materie naar een vorm die de oorspronkelijke staat overstijgt. Het wordt dan naar een hogere vorm van ontwikkeling gebracht.

De transformatie of omvorming vindt plaats door het vuur in de oven. Dit vuur is tijdens het rituaal van onze H. Mis duidelijk aanwezig. Hoewel het wierookvat tijdens de H. Mis veelvuldig wordt gebruikt, is een belangrijk moment als de transsubstantiatie plaatsvindt tijdens de consecratie. Met het wierookvat wordt in zekere zin een oven van vuur (een alchemistische oven) gebouwd waarbinnen, in het centrum, de transsubstantiatie zich zal voltrekken.

Mgr. Leadbeater schrijft daarover: “Het is uiteraard onmogelijk ten volle een proces te begrijpen, waarbij werelden betrokken zijn, hoger dan wij kunnen bereiken: maar ten opzichte van hetgeen, plaatsvindt binnen het bereik van helderziende waarnemingen, bestaat er geen mogelijkheid van vergissing”
Pr. Piet Standaar

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze dag bij te wonen, Een dagdeel is natuurlijk ook mogelijk. Het is prettig als je even aangeeft dat je van plan bent te komen.

Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden. Er is wel een collecte aan het eind van de ochtendmis. Op deze dag is er geen Heilig Lof in de avond.

Meld je aan bij Parcival van Gessel: p.vangessel@telfort.nl

Tot zaterdag 24 september. 

 

 

Details

Date:
September 24, 2022
Time:
10:30 am - 12:30 pm CEST
Event Tags:
,

Venue

Kapel van de Vrij Katholieke kerk St. Michael and All Angels
Meentweg 9
Naarden, Noord-Holland 1411 GR Netherlands

Organizer

VKK St. Michael and All Angels
Email
naarden@vkk.nl
View Organizer Website