Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Het Leven na de Dood

April 2, 2022 @ 10:00 am - 4:30 pm CEST

Programma

Is er leven na de dood? Een belangrijk onderwerp in de verschillende wijsheidstradities. Zijn dat antwoorden op onze onzekerheid in deze, wellicht zelfs angst? Zijn er concepten die ons aannemelijk overkomen, die ons een beeld geven van bewustzijnstoestanden na de dood? Kunnen we daarmee in contact komen? Zijn de tradities in deze in overeenstemming met ook recente ervaringen?

Wat betekent dat voor ons leven nu? En wat gebeurt er rond de geboorte, het eind van de vorige en het begin van de nieuwe cyclus? Gedurende deze dag komen veel boeiende vragen aan de orde.

10.00 Welkom en koffie. Kom beslist op tijd!

10.30 Opening

10.35 Tussen dood en geboorte, een theosofische visie.

Wim Leys: (Sinds 2015 voorzitter van de Theosofische Vereniging in Nederland. Na te hebben gewerkt als bibliothecaris en documentalist is hij nu gepensioneerd. Wim is al vanaf zijn 20ste met esoterie bezig, geeft lezingen over theosofische en hieraan te relateren onderwerpen, begeleidt theosofische studiegroepen, en heeft diverse cursussen gegeven, zoals ‘Inleiding in de theosofie’, ‘Geschiedenis van de Filosofie’.)

In de theosofie vindt men uitgebreide beschrijvingen van wat de dood is en de weg die de gestorven mens daarna aflegt, dit aan de hand van de kennis over de mens als samengesteld wezen. Wie theosofie bestudeert, heeft weliswaar nog geen eerstehands kennis van deze zaken, maar kan op grond van de informatie die hij aldus van zijn leraren ontvangt – die deze kennis wel hebben – zich toch een redelijk beeld vormen van dit mysterie. De theosofische kennis over de dood en daarna geeft een goede voorbereiding op de werkelijke dood die voor iedereen onafwendbaar komt, en ook een goed referentiekader om de tegenwoordig zo actuele getuigenissen van bijna dood ervaringen (BDE) te kunnen duiden.

11.30 Koffiepauze

12.00 Tibetaanse Overleveringen over Tussenstaten of Hiaten (bar do): Angstaanjagende Afgrond en Kans (bar do’i ‘phrang)

Dr. Henk W.A. Blezer: (Is sinds de jaren negentig actief in academisch onderzoek, publicatie en onderwijs over Indiaas en Tibetaans boeddhisme, met speciale aandacht voor een Tibetaanse minderheid, de bönpo’s. Daarnaast is hij geïnteresseerd in hedendaagse mondiale en modernistische vormen van boeddhisme, waaronder de geschiedenis van boeddhisme in Nederland. Sinds 1992 werkzaam aan de Universiteit Leiden, in de studie van boeddhisme, Tibet en Azië, als onderzoeker en docent; nu als universitair docent boeddhisme bij International Studies.

Sinds 2013 verbonden met de Vrije Universiteit Amsterdam bij de Faculteit Religie en Theologie; nu als universitair hoofddocent boeddhisme en als interim rector van het boeddhistische seminarie (2019 tot 2021). Daarnaast sinds 2020 werkzaam als Jungiaans Analytisch Therapeut (i.o.))

De inleiding gaat over impressies van Tibetaanse verbeelding rond ‘mentale lichamen’ en daarin geïmpliceerde kosmologieën: kleurrijke vertellingen over werelden (van transmigratie) en verlossing, het zelf en niet-zelf (en Zelf …); (illusoire) voorstellingen, (fundamentele) leegte, werkelijkheid (zoals ze is), en (non-duaal) gewaar zijn; onwetendheid (maar vgl. niet-weten …) en wijsheid; (in)slapen en (ont)waken; dwalen en herkennen; dit allemaal met speciale aandacht voor de ‘hiaten’ tussen weder-dood en weder-geboorte.

12.55 Lunchpauze Voor soep wordt gezorgd. Neem zelf lunchpakket mee.

14.00 Ervaringen van contact met overleden dierbaren

Prof. em. dr. Hans Gerding: (was verbonden aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden, en was directeur van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht. Doet filosofisch en wetenschappelijk onderzoek naar grenservaringen. Heeft nu een psychomanteum (spiegelstaren) voor mensen in een rouwproces die zelf een contactervaring met hun overleden dierbare zoeken.)  Contactervaringen met overleden dierbaren, zo blijkt uit onderzoek, hebben dikwijls een positief effect op een rouwproces. Minder bekend is dat deze ervaringen ook opgeroepen kunnen worden.

Overleden dierbaren verschijnen in het leven van nabestaanden. Dit wordt in alle tijden en culturen gerapporteerd. Ook al is de dood (evenals het leven) een groot mysterie, toch kunnen ervaringen van contact met overledenen een tip van de sluier oplichten. Vanuit wetenschap en filosofie kunnen de complexe en heel diverse verschijningsvormen van onze dierbare overledenen verhelderd worden. Deze contactervaringen komen spontaan, onverwacht en blijken een grote steun in een rouwproces te zijn. Ze kunnen echter ook gezocht en bewust opgeroepen worden,
als een sterke en positieve interventie in het rouwproces.

14.55 Theepauze

15.25 Het wonder van de geboorte, naar Geoffrey Hodson

Christian Vandekerkhove: (docent Theosofie, Parapsychologie, Vrijmetselarij en Hylisch Pluralisme aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen. Lid Hoofdbestuur Belgische Theosofische Vereniging en lid Opperraad Belgische Martinistenorde. Stichter Koilon, vzw, Ritmo-Fosfenische Wetenschappen). Sedert 1968 bestudeert hij onderwerpen als theosofie, parapsychologie, spiritualiteit en mystiek. In 1975 werd hij lid van de Theosofische Vereniging.

Traditioneel beschouwen we zwangerschap en geboorte vanuit de fysieke kant van het verhaal. Voor de klassieke wetenschap is daarmee ook de kous af. Religies en spirituele modellen, zoals onder meer de Theosofie, vullen deze kennis aan met de onzichtbare zijde van de feiten. Onzichtbaar, maar daarom niet minder werkelijk. In het theosofisch model heeft de mens verschillende lichamen, die vanaf de conceptie progressief worden opgebouwd in functie van karma en dharma van het individu en van de inhouden op de drie lagere permanente atomen. Deze inzichten zijn gebaseerd op de helderziende waarnemingen van Geoffrey Hodson, aangevuld met die van zijn leermeester C.W. Leadbeater.

16.20 Sluiting, zo mogelijk kort forum.

Download hier de PDF: Het Leven na de Dood

Overige informatie:
Tijdig inschrijven is mede vanwege Covid noodzakelijk.
Download hier het inschrijfformulier.


Vervolgprogramma’s
De volgende dagen staan in onze planning.
Houdt voor de zekerheid onze site bij.

Zaterdag en zondag 18 + 19 juni Seminar: Exploring the Powers in Humankind
Maandag en dinsdag 20 + 21 juni Retreat: Spiritual Powers in Humankind
Zaterdag 1 oktober Het boven natuurlijke
Zondag 1 December De mystieke dood

Organizers

Theosofische Vereniging in Nederland (TVN)
ITC Naarden

Venue

Besant Hall
Meentweg 9
Naarden, Noord-Holland 1411 GR Netherlands
+ Google Map
Phone
+31 (0)35 – 694 51 21
View Venue Website